Proiectul de cercetare CRM-geothermal

  Comunicat de presa / Septembrie 2022: Cercetătorii europeni dezvoltă o soluție tehnologică inovatoare care combină extracția materiilor prime critice și a energiei din fluide geotermale pentru a reduce dependența Uniunii Europene de resursele importate, susținând astfel Pactul verde european.
 
  Perioadele de tranziție energetice și digitale necesită o cantitate mare de materii prime minerale, dintre care unele sunt considerate „critice” de către Uniunea Europeană. Aceste materii prime critice (CRM) sunt importate predominant din țări non-europene, unde standardele etice si de mediu pot fi mai puțin stricte decât în UE. Cu toate acestea, UE are la dispoziție resurse proprii, în mare parte neexploatate, în fluide geotermale dintre care unele conțin cantități semnificative de CRM.
 
  Prin urmare, proiectul CRM-geothermal finanțat de UE, propune să combine extracția materiilor prime minerale și căldura geotermală, o resursă de energie regenerabilă din sol care este disponibilă 24 de ore pe zi. Soluția tehnologică dezvoltată de CRM-geothermal va ajuta astfel Europa să îndeplinească obiectivele strategice ale Pactului Verde al UE și ale Agendei pentru Dezvoltare Durabilă, reducând în același timp dependența de CRM importat.

Inversia 3D a masuratorilor electrice. Mise-a-la-Masse.

  Belevion a rafinat in ultimii ani o serie de tehnici de achizitie si prelucrare a rezisitivitatii si PI-ulu, metode care acum fac parte din paleta standard de servicii oferite.
 
  Inversia 3D a datelor de rezistivitate si IP a adus informatii noi partenerilor Belevion, parteneri care au utilizat rezultatele pentru a defini si izola obiective in structuri geologice complexe, de la zacaminte epitermale pana la zacaminte tip porfyry copper. Inca de la rezultatele primului foraj, se poate defini, pe baza rezultatelor de laborator, semnatura geofizica cu potentialul cel mai ridicat.
 
  Aranjarea electrozilor in configuratia speciala Mise-a-la-masse, cu unul din electrozi injectand curent direct in sursca cautata prin intermediul unui foraj, rafineaza suplimentar un eventual model 3D preexistent sau poate sa conduca in mod direct la identificarea geometriei structurii mineralizate.

Proiecte exotice. Campanie geofizica in Papua Noua Guinee

   In vara anului 2011, Belevion a incheiat o campanie de peste doua luni de zile in exotica Papua Noua Guinee. Conditiile locale s-au dovedit deosebit de dificile, cel mai apropiat oras fiind la 160 km est de zona masurata.
 
  Campania s-a dovedit a fi un real succes, o combinatie de dificultati logistice cu rezultate remarcabile date de configuraia pol-dipol, rezultate confirmate inca de la primele foraje de explorare ce au urmat.
 
  Si pentru ca este cunoscuta expresia care spune ca o fotografie face cat o mie de cuvinte, am creat o pagina speciala unde poate fi vizualizata campania in fotografii.

Sierra Leone - Reevaluarea rezervelor de bauxita

   La inceputul lui 2010, Belevion a incheiat cu succes recalcularea rezervelor de bauxita apartinand Sierra Mineral Holdings I.
 
  Dificultatea proiectului a fost deosebit de ridicata, fiind necesara reindexarea, catalogarea si procesarea tuturor datelor stranse intr-o perioada de 40 de ani de explorare.
 
  Colectia de date rezultata se va dovedi un atu important in planificarea exploatarii pe termen mediu si lung.
 

Belevion implicata in dezvoltarea autostrazii Sibiu-Nadlac

   Belevion a completat cu succes pachetul de geofizica inginereasca pentru Coridorul IV: Sibiu-Nadlac. Performantele companiei s-au ridicat deasupra asteptarilor conform DIWI Consult.
 
  Seismica de refractie si masuratorile de rezistivitate au fost folosite pentru detectarea conditiilor geologice de fundare a viitoarei autostrazi. Noul dispozitiv de inalta rezolutie, folosit de Belevion pentru masuratorile electrice, a avut rezultate foarte bune rivalizand cu clasica seismica de refractie.
 
  Aceste dispozitive de mare viteza si programele pregatite de Belevion pentru facilitarea procesarii datelor sporesc utilitatea metodelor geofizice in proiecte geotehnice de orice tip.